Sezonowe AlaAntkowe BLW | Joanna Anger, Anna Piszczek
Podejrzewam, że większość przyszłych, albo obecnych mam małych dzieci słyszała o metodzie rozszerzania diety u niemowlaka (a może nawet ją stosuje), zwanej BLW (Baby Led Weaning), a co za tym idzie, zetknęła się z blogiem alaantkowe BLW. Dla niewtajemniczonych, metoda ta polega na wprowadzaniu do jadłospisu 6-miesięcznego dziecka (to rekomendowany wiek na rozpoczęcie rozszerzania diety) produktów innych niż mleko matki, czy mleko modyfikowane, jednak w takiej formie, jaką akceptuje samo dziecko. Czyli żegnajcie monotonne papki i karmienie łyżeczką! Dajemy malcowi totalny wybór tego, ile i w jakiej postaci, czy kolejności będzie jeść (samo!) — jeśli chce, może zabrać się za całego ugotowanego brokuła, albo pobawić makaronową rurką w pomidorowym sosie. My tylko proponujemy i dajemy malcowi kredyt zaufania, z nadzieją, że wie, co dla niego dobre. Oczywiście wszystko to w ramach zdrowego żywienia (i rozsądku, mam nadzieję). Wracając do autorek bloga Joanny Anger i Anny Piszczek, postanowiły one poszerzyć swoją działalność w sieci i zdecydowały się na wydanie książek kucharskich z przepisami idealnymi na początek żywieniowej drogi niemowlaka (a później i dla starszego dziecka, a nawet całej rodziny). Tak Baby Led Weaning za sprawą wydania książki przez wydawnictwo Mamania zyskało spolszczony termin Bobas Lubi Wybór. Teraz przyznać się, drogie Mamy, która z Was nie słyszała tej nazwy?
Najpierw było pierwsze, podstawowe AlaAntkowe BLW, z przepisami głównie dla niemowlaków (i poradami, jak sobie z tym BLW poradzić), potem wjechało Nowe AlaAntkowe BLW, gdzie można znaleźć więcej różnorodnych przepisów, również dla dzieci, które z jedzeniem są już za pan brat, jak i AlaAntkowe BLW. Rośniemy! Ostatnio zaś swoją premierę miało Sezonowe AlaAntkowe BLW. I tu się zatrzymam, bo właśnie ono króluje ostatnio na blacie w mojej kuchni 😀
Przepisy sezonowe, czyli stworzone w oparciu o produkty (warzywa, owoce) dostępne w danym okresie w roku, z myślą jak najlepszego ich wykorzystania w prostych daniach dla dzieci. Książka została podzielona na części odpowiadające porom roku. Znajdziecie tu szpinakowe naleśniki z owocami (nasze ulubione!) i wiosenne zupki, knedle cynamonowe ze śliwkami, jabłka w cieście, lody i chłodnik z ogórków. Zimą możecie upichcić rozgrzewający zimowy bulion, wiosną upiec drożdżówki z rabarbarem, latem smarować kanapki pastą z bobu, a jesienią postawić na stole placuszki dyniowe, którym nie oprze się żadne dziecko (przynajmniej moje, podobnie jak ja, nigdy nie opiera się plackom). Przepisy można wykorzystywać w momencie wprowadzania diety, jak i przygotowując dania dla całej rodziny. Przy każdym przepisie znajdziecie podstawowe informacje w postaci ikonek, które podpowiedzą Wam, czy przepis nadaje się dla diety bezglutenowej, albo czy jest odpowiedni na przykład na kolację. To przejrzyste wydanie, ubarwione przyjemnymi, jasnymi zdjęciami — aż miło je otwierać! I co ważne — chce się z nim gotować. Ja sama nie mam tak dużej wyobraźni i często brakuje mi pomysłu na zmyślne wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw w potrawach dla Najmniejszego, a te przepisy aż proszą się o wypróbowanie. Co ważne, wierzę, że zostały przetestowane na własnych dzieciach autorek, i choć wiadomo, że co dziecko, to inny gust (również ten jedzeniowy), to mam jako taką pewność, że któreś danie w końcu Najmniejszemu posmakuje. A przynajmniej zwróci na nie uwagę ツ W końcu jemy również oczami i na pewno warto nauczyć się tworzyć dla dziecka takie kolorowe, zachęcające posiłki.
***
Anger Joanna, Piszczek Anna, Sezonowe AlaAntkowe BLW, Wydawnictwo Mamania, Warszawa 2021, s. 192.
na proste dania dla mojego dziecka
dziękuję wydawnictwu:
0 komentarze