Sezonowe AlaAntkowe BLW | Joanna Anger, Anna Piszczek

Podejrzewam, że większość przyszłych, albo obecnych mam małych dzieci słyszała o metodzie rozszerzania diety u niemowlaka (a może nawet ją stosuje), zwanej BLW (Baby Led Weaning), a co za tym idzie, zetknęła się z blogiem alaantkowe BLW. Dla niewtajemniczonych, metoda ta polega na wprowadzaniu do jadłospisu 6-miesięcznego dziecka (to rekomendowany wiek na rozpoczęcie rozszerzania diety) produktów innych niż mleko matki, czy mleko modyfikowane, jednak w takiej formie, jaką akceptuje samo dziecko. Czyli żegnajcie monotonne papki i karmienie łyżeczką! Dajemy malcowi totalny wybór tego, ile i w jakiej postaci, czy kolejności będzie jeść (samo!) jeśli chce, może zabrać się za całego ugotowanego brokuła, albo pobawić makaronową rurką w pomidorowym sosie. My tylko proponujemy i dajemy malcowi kredyt zaufania, z nadzieją, że wie, co dla niego dobre. Oczywiście wszystko to w ramach zdrowego żywienia (i rozsądku, mam nadzieję). Wracając do autorek bloga Joanny Anger i Anny Piszczek, postanowiły one poszerzyć swoją działalność w sieci i zdecydowały się na wydanie książek kucharskich z przepisami idealnymi na początek żywieniowej drogi niemowlaka (a później i dla starszego dziecka, a nawet całej rodziny). Tak Baby Led Weaning za sprawą wydania książki przez wydawnictwo Mamania zyskało spolszczony termin Bobas Lubi Wybór. Teraz przyznać się, drogie Mamy, która z Was nie słyszała tej nazwy?

Najpierw było pierwsze, podstawowe AlaAntkowe BLW, z przepisami głównie dla niemowlaków (i poradami, jak sobie z tym BLW poradzić), potem wjechało Nowe AlaAntkowe BLW, gdzie można znaleźć więcej różnorodnych przepisów, również dla dzieci, które z jedzeniem są już za pan brat, jak i AlaAntkowe BLW. Rośniemy! Ostatnio zaś swoją premierę miało Sezonowe AlaAntkowe BLW. I tu się zatrzymam, bo właśnie ono króluje ostatnio na blacie w mojej kuchni 😀

Przepisy sezonowe, czyli stworzone w oparciu o produkty (warzywa, owoce) dostępne w danym okresie w roku, z myślą jak najlepszego ich wykorzystania w prostych daniach dla dzieci. Książka została podzielona na części odpowiadające porom roku. Znajdziecie tu szpinakowe naleśniki z owocami (nasze ulubione!) i wiosenne zupki, knedle cynamonowe ze śliwkami, jabłka w cieście, lody i chłodnik z ogórków. Zimą możecie upichcić rozgrzewający zimowy bulion, wiosną upiec drożdżówki z rabarbarem, latem smarować kanapki pastą z bobu, a jesienią postawić na stole placuszki dyniowe, którym nie oprze się żadne dziecko (przynajmniej moje, podobnie jak ja, nigdy nie opiera się plackom). Przepisy można wykorzystywać w momencie wprowadzania diety, jak i przygotowując dania dla całej rodziny. Przy każdym przepisie znajdziecie podstawowe informacje w postaci ikonek, które podpowiedzą Wam, czy przepis nadaje się dla diety bezglutenowej, albo czy jest odpowiedni na przykład na kolację. To przejrzyste wydanie, ubarwione przyjemnymi, jasnymi zdjęciami aż miło je otwierać! I co ważne chce się z nim gotować. Ja sama nie mam tak dużej wyobraźni i często brakuje mi pomysłu na zmyślne wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw w potrawach dla Najmniejszego, a te przepisy aż proszą się o wypróbowanie. Co ważne, wierzę, że zostały przetestowane na własnych dzieciach autorek, i choć wiadomo, że co dziecko, to inny gust (również ten jedzeniowy), to mam jako taką pewność, że któreś danie w końcu Najmniejszemu posmakuje. A przynajmniej zwróci na nie uwagę ツ W końcu jemy również oczami i na pewno warto nauczyć się tworzyć dla dziecka takie kolorowe, zachęcające posiłki.








***
Anger Joanna, Piszczek Anna, Sezonowe AlaAntkowe BLW
, Wydawnictwo Mamania, Warszawa 2021, s. 192.


Za szansę poznania kolejnych ciekawych przepisów
na proste dania dla mojego dziecka
dziękuję wydawnictwu:
https://mamania.pl/

Zajrzyj również tu:

0 komentarze